Motoristi do prostriedkov MHD

Obsah

Košice – Bodkou za Európskym týždňom mobility v Košiciach je 22.september, Deň bez áut. Dopravný podnik umožnil po súhlase Magistrátu mesta pre Košičanov príjemné prekvapenie v podobe cestovania zdarma. Dopravný podnik si tento rok predĺži Európsky týždeň mobility o jeden deň.

Európsky týždeň mobility je najrozšírenejšia svetová kampaň na podporu udržateľnej dopravy a od roku 2002 sa každoročne koná v týždni od 16. do 22. septembra. Do kampane sa zapájajú európske a posledné roky aj mimoeurópske mestá, ktoré organizujú rôzne verejné podujatia zamerané na zvyšovanie povedomia obyvateľov o udržateľných spôsoboch dopravy, o vplyve dopravy na klimatické zmeny a na kvalitu života v meste.

Sprievodné akcie

V pondelok ( 17.9.) sa koná v čase od 9:00 do 13:00 hod. workshop pod názvom Atraktívna mestská verejná doprava, za účasti spoločností, ktoré prevádzkujú verejnú dopravu na území mesta a VÚC, odborných pracovníkov v oblasti dopravy MMK, odborných pracovníkov školstva a vedy (Žilinská unuverzita, Ústav logistiky TUKE) a KDI PZ SR Košice.
 

Tradičná súťaž pod názvom Kto skôr sa koná v stredu (19.9.). Cieľom súťaže je zistiť, ktorá z možností dopravy z jedného miesta na druhé je najrýchlejšia a najefektívnejšia pre cestujúcich. Štart je 7:30 hod. z priestranstva pred magistrátom. Cieľ je Námestie Maratóna mieru.

V sobotu ( 22.9.) je Celoeurópsky deň bez áut. V tento deň budú Košičania bezplatne cestovať prostriedkami MHD. Cieľom je prilákať obyvateľov, ktorí počas roka cestujú individuálnou dopravou. V čase od 14:00 do 17:00 hod. bude uzavretá komunikácia na Moyzesovej ulici, kde sa uskutoční akcia pod názvom MHD pre všetkých. Počas tejto akcie bude možné akýmkoľvek spôsobom využiť celý priestor Moyzesovej ulice verejnosťou, kde dopravný podnik vystaví historické a súčasné autobusy. Pracovníci poskytnú odborný výklad. Pre deti sú pripravené súťaže a kreslenie na asfalt. Zároveň, na linke 2 bude jazdiť historická električka Cassovia.


Dopravný podnik si pri príležitosti 57. výročia spustenia Košickej detskej historickej železnice, predĺži Európsky týždeň mobility o jeden deň. V nedeľu (23.9.) bude premávať na linke 14 historický autobus zadarmo.

 

Kontakt pre médiá:

PhDr. Michaela Karaffová

PR manažérka

Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť

Bardejovská 6

043 29 Košice

karaffova@dpmk.sk

+421 905 974 785