MHD v zahraničí

Poľsko:

Śtetín

Dva autobusy Solaris Urbino 8.9 LE electric budú prvými elektrickými autobusmi v meste. Bezemisné vozidlá budú dodané do 12 mesiacov od dátumu podpísania zmluvy - obyvatelia približne 10-tisícového Štetína ich budú môcť využívať v júni 2021. Pohon v Urbino 8.9 LE electric zabezpečí trakčný motor s výkonom 160 kW. Potrebná energia sa bude ukladať v batériách Solaris High Energy s celkovou kapacitou 200 kWh. Energiu bude možné doplniť klasickým plug-in systémom, určeným na nabíjanie batérií v noci alebo počas dlhšieho prestoja. Spolu s elektrobusmi Solaris dodá aj dve nabíjačky, každú s výkonom 40 kW.

V súlade s predloženou ponukou budú môcť vozidlá vziať na palubu až 50 osôb, z toho 21 na sedadlách. Účinnú výmenu cestujúcich zabezpečia dvere v usporiadaní 1 + 2, vybavené rampou pre invalidov pri druhých dverách. Podľa nariadenia mestskej rady bol interiér vozidiel navrhnutý tak, aby ponúkal vysokú bezpečnosť a pohodlie. Vybavenie bude tvoriť uzavretá kabína vodiča, efektívny systém klimatizácie celého vozidla, informačný systém pre cestujúcich, smerové tabule prispôsobené aj pre zrakovo postihnutých a monitoring vrátane kamier interiéru autobusu, cúvacích kamier, kamier na sledovanie priestoru pred vozidlom a tiež duálne USB porty.

 

Katowice

Zástupcovia mestského dopravcu PKM v Katoviciach a Solaris Bus & Coach S.A. podpísali v júni 2020 zmluvu na dodávku piatich autobusov Solaris Urbino 12 electric. K rovnakým, už objednaným 10 elektrobusom, sa pripoja ďalšie ekologické vozidlá.

Začiatkom minulého roka dodal Solaris do PKM päť kĺbových Urbino 18 electric. O niekoľko týždňov sa k nim pripojí 5 dvanásťmetrových elektrických autobusov. V pondelok bola podpísaná zmluva na ďalších 5 Solarisov Urbino 12 electric, ktoré budú dodané v druhom štvrťroku 2021. Okrem samotných vozidiel dodá Solaris aj 5 stacionárnych nabíjačiek typu plug-in.

Elektrické autobusy pre Katovice budú poháňané trakčným centrálnym motorom s výkonom 160 kW. Za ukladanie energie, potrebnej na pohon vozidiel bude zodpovedať najnovšia generácia batérií Solaris High Energy+ s celkovou kapacitou 237 kWh. Nabíjať sa budú cez plug-in konektor a obrátený pantograf - na streche vozidiel budú umiestnené zberače, ku ktorým sa počas nabíjania spustí pantograf, namontovaný na mieste stacionárnej nabíjačky.
Autobusy majú kapacitu pre najmenej 80 cestujúcich, 26 z nich na sedadlách. Efektívnu výmenu cestujúcich zaisťujú dvere v rozložení 2 + 2 + 2. Interiér zaručuje vysokú úroveň bezpečnosti a pohodlia. Urbino 12 electric pre PKM Katowice budú, o.i., vybavené účinnou klimatizáciou, USB portami, informačným systémom pre cestujúcich a monitoringom s kamerami v priestore pre cestujúcich a cúvacou kamerou. V priestore pracoviska vodiča bude inštalovaná samostatná kamera.

V Katoviciach jazdia aj dva
 Urbino 8,9 LE electric - elektrické autobusy na odber krvi, ktoré objednalo Regionálne centrum darcovstva a liečby krvi.

 

Lublin

Dopravca objednal 12 autobusov Solaris Urbino 12 electric, ich dodávky budú rozložené na obdobie od novembra 2021 do apríla 2022. Celková hodnota uzatvorených zmlúv na elektrické autobusy so siedmimi nabíjačkami a popredajný servis presahuje 7 mil. €.

Elektrická náprava bude poháňaná energiou, uloženou v batériách Solaris High Power, určených na časté a rýchle nabíjanie s celkovou kapacitou 116 kWh. Nabíjanie elektrických autobusov bude možné pomocou klasického plug-in systému a za pár minút pantografom na streche vozidla. Na streche budú umiestnené aj fotovoltaické moduly, ktoré pomôžu optimalizovať spotrebu energie. Spolu s elektrickými autobusmi dodá Solaris sedem nabíjačiek, ktoré v závislosti od potrieb prepravcu, umožnia súčasné nabíjanie dvoch autobusov, s výkonom 40 kW na každé vozidlo alebo jedného autobusu s výkonom 80 kW.

Nízkopodlažné vozidlá vezmú na palubu 70 osôb, z toho 27 bude môcť využiť sedenie. Autobusy budú plne vybavené pre vodiča, aj pre cestujúcich. Elektrická klimatizácia zabezpečí pohodlie cestujúcich a vodičov aj v tých najteplejších dňoch. Všetky elektrické autobusy budú vybavené automatmi na výdaj cestovných lístkov, s možnosťou platby kartou a hotovosťou. Priestor pre cestujúcich bude vybavený duálnymi USB portmi, moderným informačným systémom pre cestujúcich, vrátane video monitoringu a systému počítania cestujúcich.

Spolupráca Solarisu a Lublinu sa datuje do roku 1996, keď Lublin, ako jedno z prvých miest v Poľsku, objednal autobusy z Bolechówa. V decembri 2019 dopravca ZTM Lublin objednal na základe tendra 15 kĺbových trolejbusov Solaris Trollino 18 a 20 elektrických autobusov Solaris Urbino 12 electric. Investuje nielen do vozidiel s nulovými emisiami, ale aj do nabíjacej infraštruktúry, nabíjaciu sieť v meste systematicky rozširuje.

 

Zdroj:

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13539&secid=7

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13510&secid=7

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13420&secid=7

 

12. časť