MHD v zahraničí

Rumunsko:

Bukurešť

Od mája 2020 dodá Mercedes Benz spolu 130 nízkopodlažných mestských autobusov typu Citaro hybrid do hlavného mesta Rumunska. Technika autobusu roka 2019 v sebe spája ekonómiu a ekológiu: hybridný modul v závislosti od použitia znižuje spotrebu paliva, a tým aj emisie až o 8,5 percenta.
Bukurešť sa znovu spolieha na Citaro: od mája 2020 dodá Mercedes Benz spolu 130 nízkopodlažných mestských autobusov typu Citaro hybrid do hlavného mesta Rumunska. Technika autobusu roka 2019 v sebe spája ekonómiu a ekológiu: hybridný modul v závislosti od použitia znižuje spotrebu paliva, a tým aj emisie až o 8,5 percenta.

Rumunská metropola sa už v minulosti rozhodla nasadiť Mercedes-Benz Citaro: mesto si v poslednom desaťročí objednalo spolu už 1 000 autobusov Citaro. „Bukurešť je hlavné mesto autobusu Citaro. Preto sa veľmi tešíme, že táto spolupráca pokračuje,“ konštatuje Ulrich Bastert, riaditeľ marketingu, predaja a služieb zákazníkom divízie Daimler Buses.

Citaro hybrid sa bude do Bukurešti dodávať v jednoduchom vyhotovení. Mestské autobusy majú bezpečnú a zároveň komfortnú výbavu vrátane kompletnej klimatizácie, čalúnených sedadiel cestujúcich, infotainmentu s informáciami v reálnom čase, zásuviek USB pre vlastné koncové zariadenia cestujúcich a elektronického systému stabilizácie ESP.

Hybridný modul je pre Citaro k dispozícii ako prvok mimoriadnej výbavy a je dostupný aj pre variant s dieselovým motorom a motorom na zemný plyn. Elektromotor hybridného modulu pomáha hnaciemu ústrojenstvu v prvom rade pri vysokej požiadavke na výkon, a to až 14 kW a krútiacim momentom 220 Nm. Takáto situácia nastane napríklad pri rozjazde. Pokrytím tejto maximálnej požiadavky sa už aj tak nízka spotreba paliva zníži až o 8,5 percenta. V súlade s tým klesajú aj emisie. Elektrický prúd pre elektromotor sa získava rekuperáciou vo fázach brzdenia a v deceleračnom režime. Prúd sa ukladá v dvojvrstvových kondenzátoroch, ktoré sú všeobecne známe ako superkondenzátory.

Táto technika, ako aj vynikajúce vlastnosti autobusu Citaro presviedčajú odborníkov: medzinárodná porota zvolila Citaro hybrid za autobus roka 2019.

 

Galac

Solaris dodá 20 moderných nízkoemisných hybridných autobusov (Solaris Urbino 12 hybrid) v polovici roku 2021.

Zástupcovia mesta Galac prostredníctvom výberového konania vybrali dodávateľa 20 moderných hybridných autobusov. Podľa zmluvy, podpísanej v polovici septembra, budú prvé dve vozidlá do rumunského mesta odovzdané koncom februára a zvyšných 18 v lete 2021.
 

Dvanásťmetrové autobusy budú mať sériový hybridný systém, pozostávajúci z elektrického motora s výkonom 120 kW a 150 kW spaľovacieho motora. Vozidlá budú vybavené superkondenzátormi na ukladanie a následné využitie rekuperačnej energie. Autobusy budú vybavené systémom Stop & Go, ktorý riadi činnosť spaľovacieho motora: vypne ho, keď stojí na zastávke a zapne, keď sa vozidlo začne pohybovať. Výsledkom je výrazné zníženie výfukových emisií a spotreby paliva, v porovnaní s vozidlami s konvenčným pohonom.

Komfort cestovania mestskou hromadnou dopravou v meste ovplyvní moderný systém klimatizácie, monitoring a informačný systém pre cestujúcich. So systémom počítania cestujúcich bude mať dopravca možnosť zhromažďovať informácie o počte osôb využívajúcich každú linku.

Dodávka hybridov nie je prvou objednávkou, ktorú Solaris realizoval pre mesto. V rokoch 2017 a 2018 tam dodal 17 bezemisných Trollino 12. Spolupráca výrobcu s rumunskými dopravcami sa datuje do roku 2002. Odvtedy Solaris dodal do rumunských miest viac ako 300 autobusov a trolejbusov, vrátane viac ako 40 elektrických autobusov do mesta Kluž.

 

Craiova

Solaris a vedenie rumunského mesta podpísali zmluvu na dodávku 16 elektrických autobusov Urbino 18 electric. Kĺbové vozidlá prídu do Craiovy najneskôr do júla 2021.Vedenie mesta sa prvýkrát rozhodlo pre batériové vozidlá, a preto podľa zmluvy Solaris dodá aj nabíjačky - pre nočné nabíjanie a rýchle pantografové nabíjačky.
Hodnota zákazky je približne 12 mil. EUR, z ktorých väčšina pochádza z európskych fondov. Investícia do ultra moderných autobusov s nulovými emisiami zlepší kvalitu ovzdušia v meste a zvýši kvalitu života obyvateľov.
Pohon v kĺbových elektrických autobusoch zabezpečí centrálny motor s výkonom 240 kW. Každé elektrické vozidlo bude mať batérie Solaris High Energy.
S autobusmi príde do mesta 20 nabíjačiek. Cez deň sa budú Urbino electric nabíjať pomocou 4 pantografových nabíjačiek a v noci cez 16 nabíjačiek typu plug-in.
V klimatizovaných Solarisoch bude dostupné Wi-Fi a cestujúci si budú môcť nabíjať svoje telefóny pomocou niekoľkých USB nabíjačiek. Na palube bude k dispozícii informačný systém pre cestujúcich, ako aj monitoring, pozostávajúci zo 7 kamier. V autobusoch bude nainštalované aj zariadenia na počítanie cestujúcich.
Craiova je druhé mesto v Rumunsku, ktoré sa rozhodlo pre elektrické autobusy. Do mesta Kluž už výrobca dodal 41 vozidiel Urbino 12 electric.

 

Zdroj:

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=12918&secid=7

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13772&secid=7

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13445&secid=7

 

11. časť