MHD v zahraničí

Nemecko:

Eisenach

Dopravca Wartburgmobil  10. júla 2020 v nemeckom Eisenachu oficiálne uviedol do prevádzky dva nové autobusy Ebusco 2.2.Autobusy sú od 11. júla nasadené na linke č. 2. Autobusy majú dokonca svoje vlastné meno - „Emil“, čo znamená „Elektrisch Mobil im Linienverkehr“. Obidva autobusy Ebusco 2.2 majú na jedno nabitie dojazd viac ako 200 km. To znamená, že nato, aby mohli jazdiť celý deň, musia byť nabíjané iba v noci v depe.Autobusy spôsobia, že centrum mesta Eisenach bude o niečo tichšie a každý autobus ušetrí 37 000 kg CO2 ročne. Je to ďalší krok k lepšiemu podnebiu.

 

Würzburg

Solaris Bus & Coach S.A. dodal do nemeckého Würzburgu dva autobusy Urbino 12 electric. Je to prvá dodávka výrobcu pre dopravcu NVG Omnibus-Betriebs-GmbH.

Dodané vozidlá sú elektrické modely Solaris Urbino 12 electric. Solaris poskytuje aj nabíjaciu infraštruktúru - dve stacionárne nabíjačky s maximálnym výkonom 150 kW a mobilnú nabíjačku s výkonom 50 kW. Investícia do moderných autobusov s nulovými emisiami zlepší kvalitu ovzdušia v meste a zvýši kvalitu života jeho obyvateľov.

Autobusy sú poháňané elektrickými nápravami s dvomi integrovanými trakčnými motormi, každý s výkonom 125 kW. Elektrina sa ukladá v zostave batérií Solaris High Energy s celkovou kapacitou 300 kWh a je dopĺňaná klasickým plug-in systémom.

Elektrické vozidlá, s dverami v rozložení 2 + 2 + 0 a bránami na počítanie cestujúcich, budú mať kapacitu 70 cestujúcich, 38 z nich bude môcť využiť sedadlá. Okrem toho majú autobusy množstvo vybavenia, ktoré zvyšuje pohodlie ich využívania z pohľadu cestujúceho, vodiča, aj dopravcu. Autobusy pre Würzburg sú vybavené monitoringom, vnútorným LED osvetlením, informačným systémom pre cestujúcich, klimatizáciou, USB nabíjačkami a elektrickým vykurovacím systémom. Špeciálne rampy pri dverách uľahčujú nastupovanie a vystupovania z autobusu cestujúcim na invalidných vozíkoch.

Nemecký dopravca sa tiež rozhodol pre moderný systém vzdialenej diagnostiky eSConnect. Softvér navrhol interdisciplinárny tím odborníkov Solarisu a je precíznym nástrojom, ktorý umožňuje efektívne riadenie vozového parku e-busov a jeho optimálne využitie. Systém eSConnect poskytuje údaje o polohe autobusovej flotily v čase a priestore, spolu s aktuálnym stavom nabitia batérie. Umožňuje tiež na diaľku identifikovať akékoľvek chyby nahlásené vozidlom. Údaje zozbierané aplikáciou sú prezentované vo forme vizuálne atraktívnych grafov a grafiky.

Dodávané autobusy využívajú aj systém vykurovania a klimatizácie s funkciou tepelného predkondicionovania - aktivovaný prostredníctvom systému eSConnect. Používa sa pri nabíjaní autobusov a optimalizuje spotrebu elektrickej energie počas jazdy. Vďaka tomu je možné na jedno nabitie tiež zvýšiť dojazd vozidla.

 

Freiburg

Mesto Freiburg ležiace na juhozápade Nemecka si od Solarisu objednalo päť 12-metrových Solarisov Urbino 12 electric a desať 18-metrových kĺbových Solarisov Urbino 18 electric.
Objednané Urbino budú vybavené batériami Solaris High Power. Kĺbové vozidlá budú mať namontované batérie s celkovou kapacitou nad 180 kWh, v kratších autobusoch bude energia akumulovaná v batériách s celkovou kapacitou nad 150 kWh. V oboch modeloch Urbino bude nabíjanie rýchle - vďaka pantografu na streche každého vozidla. Batériu bude možné nabíjať aj prostredníctvom klasického systému plug-in. Plynulú jazdu v autobusoch zabezpečí elektrická náprava s dvomi integrovanými elektromotormi, každý s výkonom 125 kW.

Moderná klimatizácia s tepelným čerpadlom bude zárukou pohodlia cestujúcich a vodičov aj v tých najteplejších dňoch. Na palubu vozidla Urbino 12 electric bude možné vziať naraz 34 sediacich ľudí. V Urbino 18 electric budú mať cestujúci k dispozícii 46 sedadiel.

Všetky autobusy pre Freiburg budú vybavené USB portami, nainštalovanými v kabíne vodiča aj v priestore pre cestujúcich. Autobusy budú vybavené monitoringom a moderným informačným systémom pre cestujúcich. Vodič bude mať k dispozícii viacero riešení, uľahčujúcich jeho prácu a zvyšujúcich bezpečnosť cestnej premávky. Namiesto tradičných bočných zrkadiel budú nainštalované kamery a vhodne umiestnené monitory, ktoré zabezpečia lepšiu viditeľnosť na silnom slnku a daždi, ale aj v noci.

Prvé autobusy Solaris prišli do Freiburgu v roku 2016. Solaris je európskym lídrom v oblasti predaja a výroby vozidiel s nulovými emisiami. 

 

Zdroj:http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13568&secid=7

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13743&secid=7

 

9. časť