MHD v zahraničí

Francúzsko:

Paríž

IVECO BUS získalo na jeseň roku 2019 rekordnú objednávku autobusov do Paríža, pre parížskeho dopravcu Ile-de-France Mobilités dodá 409 autobusov Urbanway Natural Power (NP). Autobusy sú nasadené v sieti verejnej dopravy, ktorá pokrýva vnútorné aj vonkajšie predmestie parížskeho regiónu a budú hrať hlavnú úlohu v pláne rozvoja mesta pre dopravnú sieť bez nafty.
Táto významná objednávka je výsledkom partnerstva medzi IVECO BUS, značkou CNH Industrial NV, Ile-de-France Mobilités a CATP (Francúzska centrálna nákupná agentúra pre verejnú dopravu) a bola ohlásená na poslednej výstave verejnej dopravy, ktorá sa konala vo francúzskom Nantes.
IVECO BUS dodá vozidlá poháňané bioplynom v rokoch 2020 až 2021. Urbanway NP má dojazd až 400 kilometrov a preto ideálne vyhovuje požiadavkám siete verejnej dopravy v oblasti Paríža.
Urbanway NP, poháňaný biometánom získaným z recyklovaného organického odpadu, prináša významné environmentálne výhody, zníženie hluku a zlepšenú kvalitu ovzdušia. Emisie jemných častíc sa znižujú na takmer nulové hodnoty a emisie NOx o viac ako tretinu. Motor na zemný plyn znižuje hladinu hluku o 50% a zlepšuje podmienky pre vodičov, cestujúcich aj obyvateľov.
Používanie tejto technológie reaguje na výzvy zajtrajška v oblasti mobility už dnes: kvalita ovzdušia a ochrana podnebia sú iba dve z ďalších výhod, ktoré sa podarilo dosiahnuť bez zníženia výkonu. Značka IVECO, asi 25 rokov popredný európsky líder v oblasti vozidiel na zemný plyn, touto významnou objednávkou potvrdzuje svoje vedúce postavenie v alternatívnych technológiách pohonu, ktoré poskytujú vyspelé a udržateľné riešenia "od zdroja až po koleso."

Nantes

Alstom dodá do Nantes 49 električiek Citadis za sumu takmer 200 miliónov eur. Električky Citadis majú štandardizované, osvedčené a dostupnejšie komponenty, ktoré obyvateľom Nantes zabezpečia spoľahlivý a ľahko dostupný spôsob pohybu po meste. Električky Citadis pre Nantes sú obzvlášť energeticky efektívne a viac ako 99% recyklovateľné.

Rennes

Mesto podpísalo deklaráciu o zámere nakúpiť 92 mestských autobusov Mercedes-Benz eCitaro s plne elektrickým pohonom. Plánovaná objednávka sa skladá z 59 kĺbových a 33 sólo autobusov. Dodať sa majú medzi rokmi 2022 a 2025.
Rennes je hlavným mestom francúzskeho regiónu Bretónsko, má vyspelú sieť verejnej dopravy a úplne modernú sieť verejnej dopravy Star-Network. Tvorí ju plne automatické metro, asi 70 autobusových liniek, školská autobusová doprava a tiež požičovňa bicyklov, vrátane elektrických. Rennes chce, aby bol jeho autobusový park do roku 2030 úplne elektrický.
Mercedes-Benz eCitaro, veľmi tichý mestský autobus predstavený v roku 2018, s plne elektrickým pohonom a lokálne bez emisií, je dôležitým krokom k zlepšeniu kvality života v mestách. Mercedes-Benz nedávno rozšíril rodinu Citaro o kĺbové eCitaro G. Nové eCitaro G je prvým mestským autobusom vo svojej kategórii kdekoľvek na svete, ktorý je vybavený polovodičovými batériami. Kĺbový autobus má v priaznivých podmienkach dojazd až 220 kilometrov - s priemernými nárokmi na rýchlosť, topografiu a zaťaženie spolu s klimatickými podmienkami. Mercedes-Benz dodáva autobus podľa požiadaviek zákazníkov: eCitaro je založené na vysoko flexibilnom koncepte modulu sólo a kĺbového autobusu, s radom batérií a nabíjacích technológií.

 

Zdroj: http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=12994&secid=7

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13783

http://www.busportal.sk/modules.php?name=article&sid=13770&secid=7

 

8. časť