Znečisťovanie vzduchu osobnými autami

Pomôcť znížiť emisie pomáha aj Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), rezortná inštitúcia Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky vďaka kampani EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY (ETM) na národnej úrovni.

ETM prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Motivovaním jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika, môžeme znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu.

Do kampane ETM 2019 sa so svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zaregistrovalo rekordných 58 samospráv zo Slovenska, čím prispeli k skvelému celoeurópskemu výsledku – kampaňou žilo 3136 miest z 50 krajín sveta. Hodnotiaca komisia v rámci národnej súťaže o Cenu ETM zasadla 10.októbra 2019 a vyberala víťazov spomedzi 40 prihlásených projektov.

Košice obsadili 2. miesto v kategórii AKTÍVNA SAMOSPRÁVA za významný posun v aktivitách realizáciu trvalých opatrení v prospech udržateľnej mobility. 1. priečku obsadili v kategórii ORIGINÁLNA AKTIVITA so svojou aktivitou CykloDobro. Občianske združenie OKOLO počas nej dobrovoľnícky vyskladalo 10 bicyklov, ktoré boli rozdané sirotám do rómskych osád a iným sociálne znevýhodneným skupinám, ktoré by si inak bicykel nemohli dovoliť. Verejnosť sa mohla do aktivity zapojiť prinesením náhradných dielov či náradia. Aj vďaka nim sa na októbrovej cyklojazde v Košiciach mohlo zúčastniť o desať cyklistov viac. Súčasťou podujatia boli aj workshopy, premietanie filmov, koncert a prednáška, či dielne zamerané na bežné opravy a údržbu bicyklov. 

Témou v roku 2019 bola Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom PREJDIME SA SPOLU ! Dôraz bol kladený na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli, ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie a osobný bankový účet. Mestá, ktoré podporujú pešiu chôdzu či jazdu na bicykli sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov.           

Témou ročníka 2020 bola Čistejšia doprava pre všetkých. Táto téma odráža ambiciózne ciele uhlíkovo neutrálneho kontinentu do roku 2050, ako stanovila Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie, pri prezentácii Európskej zelenej dohody. Jej cieľom je tiež zdôrazniť dôležitosť dostupnosti dopravy s nulovými emisiami a podporiť inkluzívny rámec, do ktorého sú zapojení všetci. Ako je však dobre známe, súčasný ročník bol poznačený pandémiou koronavírusu. Mesto v prostriedkoch MHD a vybraných predajniach so športovým tovarom rozbehol v rámci ETM osvetovú kampaň na podporu tzv. "čistej" dopravy. Košičanov v nej chcel informovať a spropagovať alternatívne spôsoby dopravy s dôrazom na cyklistickú dopravu. V kampani sa hovorilo o zrealizovaných projektoch a plánoch mesta v tejto oblasti. Do ETM sa zapojil aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Od štvrtka 17. septembra až do utorka 22. septembra ponúkol cestujúcim možnosť zakúpiť si bezkontaktnú čipovú kartu za výhodnú cenu jedno euro namiesto štandardnej ceny 6,80 eura.                                 

Mesto Košice a Karpatský rozvojový inštitút vlani pozývali obyvateľov aktívne sa zapojiť do klimatického pocitového mapovania verejných priestorov v našom meste, vyplniť tzv. klimatickú mapu Košíc. Častejšie extrémy počasia v Košiciach ovplyvňujú život nás všetkých. Prostredníctvom tohto mapovania bolo cieľom spoznať Vaše skúsenosti, poznatky a pocity spojené s verejnými priestormi v meste Košice v časoch extrémnych horúčav, sucha a prívalových dažďov, ako aj s kvalitou ovzdušia. Názor obyvateľov bol súčasťou rozsiahleho hodnotenia zraniteľnosti mesta Košice na dopady zmeny klímy. Hodnotenie zraniteľnosti ukáže na mape Košíc miesta, kde je najviac potrebné realizovať riešenia pre zvýšenie kvality života v našom meste. Občania sa podelili o svoje skúsenosti a názory zodpovedaním 5 otázok:

  • Kde sa kvôli nadmernému teplu počas horúčav cítite nepríjemne a prečo?
  • Kde sa počas horúčav cítite príjemne a prečo? 
  • Ktoré priestranstvá bývajú postihnuté suchom a čím sa to prejavuje?
  • Kde sa zhromažďuje, prípadne kadiaľ sa valí dažďová voda pri prívalových zrážkach?
  • Kde je zlá kvalita ovzdušia a prečo?

Ku každej otázke bolo možné označiť viac rozličných miest – bod, líniu alebo plochu, spolu so stručným popisom/komentárom/zdôvodnením. Mapovanie prebiehalo do 15.11.2019 a ukončené bolo 30. 11. 2019. Bolo súčasťou širšej témy reakcia na zmenu klímy v Košiciach  – Košice ±40 °C. Výsledky budú analyzované a zapracované v rámci rozsiahleho klimatického mapovania mesta Košice a boli zverejnené na https://www.pocitovamapa.sk/klima-kosice-2019/nahlad

Mesto Košice s odborným líderstvom Karpatského rozvojového inštitútu začalo systematicky riešiť tému zmeny klímy. Vždy ju spoznáte pod značkou Košice ±40 °C. Prvou aktivitou pre zvýšenie klimatickej bezpečnosti Košičanov je unikátny projekt, kde môže každý aktívne prispieť.

 

Zdroj:

https://kosice-city.sk/stante-sa-spolutvorcami-klimatickej-pocitovej-mapy-mesta-kosice/

http://kosiceplusminus40.sk/verejnost-pomaha-samosprave-vytvarat-klimaticky-bezpecnejsie-kosice/

http://eurotm2019.eurotm.sk/

https://www.kosice.sk/clanok/kosice-sa-do-europskeho-tyzdna-mobility-zapoja-formou-podpory-cyklodopravy

 

4. časť