Najčastejšie otázky a odpovede

Obsah

Najčastejšie otázky k dokumentu

 

OSOBITNÉ  USTANOVENIA doplňujúce dokument  „Tarifa DPMK, a.s. pre mestskú hromadnú dopravu“ v prechodnom období  od  1.7.2015  do  31.10.2015

 

A.  ZMENA  ČASOVEJ  PLATNOSTI  LÍSTKA

1. Cestovný lístok neprestupný do 4 zastávok sa považuje za cestovný lístok prestupný na 30 minút.

2. Cestovný lístok prestupný na 30 minút sa považuje za cestovný lístok prestupný na 60 minút.

3.  Platnosť časového cestovného lístka na 30 dní sa predlžuje o ďalších 7 dní (dodatočná doba platnosti), ak prvý deň aj posledný deň pôvodnej platnosti časového cestovného lístka (t. j. 30. deň platnosti) bude v prechodnom období. Ak časť pôvodnej doby platnosti časového cestovného lístka (t. j. 30 dní) bude mimo prechodného obdobia, platnosť takého časového cestovného lístka sa predĺži o alikvotnú časť dodatočnej doby platnosti.

4. Platnosť časového cestovného lístka na 90 dní sa predlžuje o ďalších 21 dní (dodatočná doba platnosti), ak prvý deň aj posledný deň pôvodnej platnosti časového cestovného lístka (t. j. 90. deň platnosti) bude v prechodnom období. Ak časť pôvodnej doby platnosti časového cestovného lístka (t. j. 90 dní) bude mimo prechodného obdobia, platnosť takého časového cestovného lístka sa predĺži o alikvotnú časť dodatočnej doby platnosti.

5.  Platnosť časového cestovného lístka na 180 dní sa predlžuje o ďalších 30 dní (dodatočná doba platnosti), ak pôvodná platnosť časového cestovného lístka (t. j. 180 dní) zasahuje do celého prechodného obdobia (t. j. v rozsahu 123 dní). Ak pôvodná doba platnosti časového cestovného lístka (t. j. 180 dní) zasahuje do prechodného obdobia v menšom rozsahu (t. j. menej ako 123 dní), platnosť takého časového cestovného lístka sa predĺži o alikvotnú časť dodatočnej doby platnosti.

6.  Alikvotná časť dodatočnej doby platnosti podľa bodov 3 až 5 sa určí nasledovne:

     AČ = D . (P / M), pričom

     – alikvotná časť dodatočnej doby platnosti; takto vypočítaná doba sa zaokrúhľuje na celé dni podľa platných matematických pravidiel zaokrúhľovania;

     D – dodatočná doba platnosti príslušného časového cestovného lístka (t. j. buď 7, 21 alebo 30 dní);

     P – počet dní pôvodnej doby platnosti príslušného časového cestovného lístka nachádzajúcich sa v prechodnom období (od 1. 7. 2015 do 31. 10. 2015 včítane);

     M – maximálny počet dní, ktorým mohla pôvodná doba platnosti príslušného časového cestovného lístka zasiahnuť do prechodného obdobia (t. j. 30 v prípade časového cestovného lístka na 30 dní, 90 v prípade časového cestovného lístka na 90 dní alebo 123 v prípade časového cestovného lístka na 180 dní).

 

Otázky a odpovede

Otázka:

Kompenzácie za komplikácie v doprave, vzťahujú sa aj konkrétne na 90 dňový cestovný lístok zakúpený 8.6.2015 platný do 5.9.2015 ?

Odpoveď:

Kompenzácia sa dotýka lístkov, ktorých obdobie presahuje do prechodného obdobia počnúc 1.7.2015. Kalkulátor, pre konkrétny výpočet o aký počet dodatočne pridaných dní sa jedná, je zverejnený na našej webovej stránke www.dpmk.sk. O tento počet dní je potom predlžená aj platnosť lístka. Keďže, nie celé obdobie platnosti lístka zasahuje do prechodného obdobia pre kompenzáciu, kompenzuje sa lístok pomernou časťou 16 dní. Nová platnosť lístka je do 21.9.2015.

 

Otázka:

Musí cestujúci ísť vyznačiť dni navyše sám, teda že nenaskočia automaticky alebo mu automaticky nabehnú dni navyše?

Odpoveď:

Aby sa predišlo náporom, fyzicky zápis v karte s novou platnosťou lístka (posunutie o počet dní naviac) nebude zapísaný.  Nová platnosť lístka bude akceptovaná predajcami aj prepravnou kontrolou. Nie je potrebné, aby cestujúci musel vykonať nejaký úkon v danej veci. 
 

Otázka:

Je možné si zakúpiť časový lístok na hocijakom dobíjacom mieste (napríklad v stánku na sídlisku nad Jazerom), alebo je nutné ísť na Bardejovskú do DPMK?

Odpoveď:

Lístok je možné zakúpiť na hociktorom predajnom mieste. Upozorňujeme, že fyzicky nebude zápis v karte s novou platnosťou lístka. Dodatočne pridané dni sa budú kontrolou alebo pri dobíjaní ďalšieho lístka akceptovať.

 

Otázka:

Ako je kompenzácia technicky vyriešená pri elektronických peňaženkách? Bude sťahovať iba cenu 4-zastávkového neprestupného lístka, nech cestuje cestujúci akokoľvek dlho?

Odpoveď:

Pri nástupe do 1. vozidla, priložením karty sa automaticky zakúpi prestupový lístok za zníženú cenu. Prestupný lístok s časovou platnosťou 30 min. za cenu 4 zast. t.j. 0,48 € základný lístok a 0,23 € zľavnený, alebo s časovou platnosťou 60 min. za cenu 30 min. t.j. 0,58 € základný lístok a  0,28 € zľavnený.

Pri 30 min. lístku (za cenu 4 zast.)  nie je potrebné pri výstupe kartu prikladať. Optimalizácia je len v prípade zakúpeného 60 min. (za cenu 30 min.) lístka na 30 min.  Pri nástupe do 2. vozidla, priložením karty k zariadeniu sa zobrazí informácia o platnosti lístka - zostatkový čas a zastávka pokiaľ lístok platí.

 

Otázka:

Je  možné zakúpiť časový lístok cez  internet so zľavou { priklad 90 dni +21 dni}? Ukazuje mi to pôvodnú platnosť.

Odpoveď:

Zobrazuje sa fyzické dobitie lístka. Kompenzačné dni navyše sa budú akceptovať pri kontrole revízorom. Tie je možné zistiť cez kalkulátor zverejnený na našej web stránke.

 

Otázka:

Dočítal som sa, že na stránke DPMK je možné overiť, dokedy platí časový lístok po kompenzácii. Viete udať link?

Odpoveď:

Požadovaný link:  http://www.dpmk.sk/kalkulacka

 

Otázka:

Som študentom 4.ročníka VŠ a chcel by som sa opýtať ohľadom jednej záležitosti: Predĺženú zľavu na cestovné mám na ISIC karte do 30.9. Ak si dobijem BČK až 1.7., teda odo dňa kedy platia kompenzácie, platnosť bude predĺžená aj napriek tomu, že 30.9. je skôr ako doba celkovej platnosti dobitej BČK s predĺženou platnosťou? Konkrétne - od 1.7. do 30.9. je to 92 dní, teda budem si môcť dobiť BČK na 90+21=111 dní - do 19.10. aj napriek tomu, že platnosť zľavy na karte je oficiálne do 30.9.? Alebo mi bude možné BČK dobiť iba na 90 dní a teda do 28.9.?

Odpoveď:

Fyzické dobitie do karty bude na 90 dní, t.j. dobitie bude do 28.9.2015. Aby ste si mohol uplatniť nárok aj na kompenzačné dni musíte si kartu aktivovať na nový školský rok, inak je karta neplatná. Kompenzačnú výhodu je možné uplatniť len pri platnej karte.

 

Otázka:

V rámci zvýhodneného cestovania MHD od 1.7.2015 je lacnejší aj lístok na nočný spoj, SMS lístok a doplnkový lístok (zakúpený u vodiča) ? Alebo tieto ostávajú bez zvýhodnenia?
Odpoveď:

Cestovný lístok zakúpený u vodiča (doplnkový predaj), lístok na nočný spoj a SMS lístok zostávajú bez zvýhodnenia. Časová kompenzácia sa dotýka len 30 min. a 60 min. lístka.
 

Otázka:

Vzťahuje sa kompenzácia aj na lístok pre batožinu a zviera?

Odpoveď:

Cestovný lístok za batožinu a zviera je v cene základného cestovného lístka s platnosťou na 30 minút.  Zmena sa tak dotkne v zmysle zobrazených piktogramov, časová platnosť sa predĺži aj pre batožinu a zviera.

 

Otázka:

Platia  kompenzácie aj na zľavnené (detské) cestovné lístky,  t.j. stačí kúpiťnamiesto
30 centového 25 centový lístok?

Odpoveď:

Áno, platí to vo všeobecnosti na určitý typ lístka, ako na základné tak aj na zľavnené. Teda pre deti, študentov a dôchodcov -  0,25 € s čas.platnosťou 30 min., 0,30 € s čas. platnosťou 60 minút.

 

Otázka:

Chcela by som sa informovať, či 4-zastávkový cestovný lístok
(ktorý od 1.7.2015-31.10.2015 platí ako polhodinový)je možné používať
aj pri zrýchlených spojoch 51, 56 ?

Odpoveď:

Áno, nakoľko je považovaný za 30 min. prestupový, je možné v čase prechodného obdobia ho používať na všetkých spojoch, aj zrýchlených.

 

Otázka:

Akým pomerom sa predĺženie platnosti cestovného lístka kráti z maximálnej hodnoty
(7, 21 resp. 30 dní) ak jeho platnosť začala pred 1. júlom od kedy bola zmena
zavedená ? 

Odpoveď:

Alikvotná časťdodatočnej doby platnosti podľa bodu 6 sa určí nasledovne:

Časový lístok na 90 dní s obdobím platnosti od 8.6.2015 do 5.9.2015
D = 21 dní
P = 67 dní (júl = 31, august = 31, september = 5  t.j. celkom 67 )
M = 90
Alikvótna časť :    AČ = 21 x (67/90) = 21 x 0,74 = 15,54 = 16 dní

 

B.  BEZPLATNÁ DOPRAVA

V pondelok a piatok bezplatná doprava pre držiteľov vodičského preukazu, ak sa preukážu vlastným vodičským preukazom a technickým preukazom motorového vozidla (pričom technický preukaz nemusí obsahovať meno držiteľa vodičského preukazu).

 

Otázky a odpovede

Otázka:

Cestovanie zdarma na vodičák platí aj pre občanov, ktorí nie sú z Košíc?
Bývam v Moldave.

Odpoveď:

Poskytnutie bezplatnej prepravy nie je podmienené trvalým pobytom v Košiciach. Platí aj pre občanov, ktorí nie sú z Košíc.

 

Otázka:

Aký technický preukaz je potrebné mať pri sebe? Osvedčenie o evidencii Časť I (čipová karta) alebo aj Osvedčenie o evidencii - Časť II papierová verzia)?

Odpoveď:

Nebolo špecifikovaný aký. Pre uplatnenie bezplatnej dopravy postačí predložiť jeden z nich.

 

Otázka:

Stačí predložiť len overenú kópiu technického preukazu?

Odpoveď:

Je nutné predložiť originál.

 

Otázka:

Daná podmienka pre uplatnenie bezplatnej prepravy platí aj keď sa používa firemné auto aj na osobné účely, t.j. v technickom preukaze nefiguruje meno osoby, ale firmy, alebo musí kontrolovaná osoba byť vlastníkom vozidla.

Odpoveď:

Áno, platí v zmysle časti osobitného ustanovenia: „pričom technický preukaz nemusí obsahovať meno držiteľa vodičského preukazu“.

 

Otázka:

Bezplatná preprava platí aj cez víkend, od piatku do pondelka?

Odpoveď:

Nie. Bezplatná preprava platí iba v pondelok a v piatok.