DPMK otvorí dvere

Obsah

KOŠICE. Dopravný podnik mesta Košice je najstarším dopravným podnikom na Slovensku. Má za sebou bohatú históriu. Založený bol v roku 1891 ako Kassai közúti vasút – Košická pouličná železnica. Jeho vznik súvisel s výnosom Ministerstva obchodu v Budapešti, ktorý 14. mája 1891 povolil výstavbu mestskej koľajovej dráhy v Košiciach. Následne sa začala výstavba koľajovej siete. Tento rok si DPMK pripomína 122. výročie od svojho vzniku. Túto sobotu (28.9.2013) otvorí svoje dvere pre verejnosť. V čase od 10:00 do 16:00 totiž pripravil Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v areáli na Bardejovskej ulici. 

Počas Dňa otvorených dverí vystaví súčasné aj historické vozidlá, vrátane historickej električky CASSOVIA, ktorá bude voziť záujemcov na krátkej trase (depo – križovatka Bardejovská Trieda SNP). Vystavená bude aj konka – konská električka, ktorá v Košiciach začala premávať 14. novembra 1891. Išlo o pravú linku konskej dráhy na území Slovenska. Premávala na trase: Železničná stanica – Senný trh – Alžbetine nám. (Námestie osloboditeľov) – Hlavná – Čermeľská (Komenského) – Hospodárska škola (Univerzita veterinárneho lekárstva). Uvedená trať merala 5 084,6 m. 

V čase o 11:00, 12:00, 14:00 a 15:00 sa začnú exkurzie dielní a dispečingu. Záujemcovia o ne tak spoznajú prácu dispečerov dopravného podniku a uvidia priestory, v ktorých sa o dopravné prostriedky starajú pracovníci dielní.

Dopravný podnik nezabudol ani na deti. Tešiť sa môžu na nafukovacie hrady, mobilný detský kútik, mobilné dopravné ihrisko (easyrollery, trojkolobežky, odrážadlá), tvorivé dielne, súťaže a pod. Pripravené sú aj sprievodné atrakcie, ako sú napríklad maľovanie na tvár či elektroautíčka.

 

 

Kontakt pre médiá:                                                            

PhDr. Michaela Karaffová                                                  

Vedúca referátu marketingu, reklamy a Public relations

Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť                     

Bardejovská 6

043 29 Košice

michaela.karaffova@dpmk.sk

+421 905 974 785