Prvá skúšobná jazda električky bude koncom augusta

Obsah

Prvú skúšobnú jazdu električky na rekonštruovanom úseku pri Radnici Staré mesto by chcel DPMK urobiť koncom augusta


Generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice, v spolupráci s kolegami z technického úseku DPMK, a. s. dnes dopoludnia zrealizoval kontrolný deň na rekonštruovanom úseku koľajovej križovatky pri Radnici v Starom meste (Športová hala, ulice: Kuzmányho, Československej armády až po koniec cestno-koľajového prejazdu na križovatke ulíc Hviezdoslavova – Moyzesova).
Rozsiahla rekonštrukcia úseku v hodnote takmer 2 milióny eur sa začala od 5. júla a mala by trvať do 1. septembra. "Aj dnešná kontrola potvrdila, že práce sa realizujú podľa plánu, ani daždivé počasie minulého týždňa ich neskomplikovalo. Zatiaľ nič nebráni tomu, aby sa rekonštrukcia ukončila 1. septembra, takže od nového školského roka budú môcť cestujúci mestskou hromadnou dopravou a aj motoristi využívať nový zmodernizovaný úsek," uviedol počas kontrolného dňa generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč.
V prvých týždňoch rekonštrukcie boli odstránené pôvodné koľajnice, asfaltový povrch a betónové panely. Takisto sa v celom profile vykopalo a odviezlo pôvodné štrkové lôžko. Začala sa postupne dávať nová drenáž a kanalizácia, osadili sa šachty, rúry, zriadila sa sanačná vrstva a osadili antivibračné rohože, ktoré majú tlmiť hluk a nárazy električiek. Práve najmodernejšie technológie majú prispieť nielen k bezpečnosti križovatky, ale aj k tomu, že sa zníži v úseku hluk a takisto prenos vibrácií na okolité stavebné objekty, čo ocenia predovšetkým obyvatelia mestskej časti Staré mesto.
"V súčasnosti prebiehajú tie najdôležitejšie práce, ukladanie koľajníc a samotných výhybiek. Po ukončení týchto prác sa začne postupne s obnovou nástupných ostrovčekov pre cestujúcich," povedal M. Tkáč. Generálku, teda skúšobnú jazdu električky by sme chceli na úseku uskutočniť 31. augusta," dodal.  
V súvislosti s rekonštrukciou ostávajú naďalej v platnosti v nezmenenom režime obmedzenia v MHD, ktoré DPMK zaviedol začiatkom leta.
Kontakt pre médiá:
Mgr. Monika Murová
PR a marketingová konzultantka

DPMK a. s. Košice
Bardejovská 6
murovam@yahoo.com
+421 55 64 07 802
+421 905 947 508