DPMK od septembra posilní dopravu k OC Optima

Obsah

DPMK od septembra posilní dopravu k OC Optima, v špičke budú posilnené trolejbusy, úpravy sa kvôli lepšej koordinácii dotknú aj ďalších liniek

Košičanom pribudne 19 nových kĺbových autobusov


MHD v Košiciach od septembra

Od 2. septembra bude mestská hromadná doprava v Košiciach premávať podľa cestovných poriadkov platných pre dni školského roka. K 1. septembru DPMK, a. s. zároveň ukončí výluku električiek a úpravy v MHD, ktoré si vyžiadala rozsiahla rekonštrukcia cestno – koľajovej križovatky pri Radnici Staré mesto. DPMK od začiatku školského roka upravuje aj cestovné poriadky niektorých ďalších liniek. "Našim cieľom je posliniť dopravu k OC Optima, naďalej posilňovať dopravu počas rannej či popoludňajšej špičky. Takisto aj lepšie koordinovať prepojenie jednotlivých liniek a ich odchody tak, aby to bolo pre cestujúcich pohodlnejšie a praktické," uviedol generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč.


Posilnenie dopravy k OC Optima

"Sme radi, že od septembra môžeme zlepšiť spojenie MHD k OC Optima," hovorí generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč. Autobusy na linke 20 a 20L budú zachádzať k OC Optima počas doby jej prevádzky v čase od 9.00 do 21.00 hod.. Naďalej pritom platí, že v čase špičky všetky spoje linky 10 zachádzajú až k OC Optima. "Verejnosť už dlhšie očakávala posilnenie MHD k tomuto centru, sme radi, že sme spolu s vedením OC Optima našli dobré riešenie," dodáva M. Tkáč.


Zavedenie dopravy pre Útulok pre zvieratá

Na linke 21 pridávame medzi zastávky Vrátnica 4 USS a Podjazdy Haniska novú zastávku na znamenie Útulok pre zvieratá. Linka 21 sa po sprejazdnení Podjazdov Haniska vracia do svojej pôvodnej trasy, pričom bude denne zabezpečovať spojenie na všetky hlavné pracovné zmeny (6.,14.,18.,22.h).


Bez zmeny trasy a intervalu sa upravujú CP liniek: 11, 13, 22, 23, 24, 25, 26P, 31, 33, 52, 52L, 56, 71, 72, N71.

Cieľom úprav bolo aktualizovať jazdné časy medzi jednotlivými zastávkami tak, aby cestujúcim autobusy už predčasne neutekali, aby boli lepšie koordinované. Aktualizáciu DPMK realizoval na základe vyhodnotenia jázd všetkých liniek, spojov a vodičov medzi jednotlivými zastávkami vo všetkých obdobiach dňa z palubných počítačov. Na základe výsledkov boli aktualizované jazdné doby medzi každými dvomi zastávkami pre rozličné obdobia dňa. Jazdné časy sa budú pravidelne vyhodnocovať aj naďalej pre lepšiu koordináciu a nadväznosť spojov.


Detaily úprav:

  • Trolejbusové linky 71+72 budú v špičke počas pracovných dní premávať v lepšom intervale (každých 10 minút ráno, každých 12 minút odpoludnia). Zároveň sa trolejbusy prispôsobia intervalu väčšiny autobusových liniek, čo zlepší vzájomnú koordináciu a umožní zaviesť nadväznosti medzi linkami 19 a 72 a linkami 31 a 72. Na linke 72 bude na Grunte umožnený nástup cestujúcich aj na doterajšom výstupišti, takže pri ceste z Maše už cestujúci pri prestupe nebudú musieť prechádzať cez dve cestné komunikácie,
  • Na linkách 11, 24, 33, 56, N71 ostávajú zachované všetky odchody z konečných zastávok, pričom k úprave dochádza len v zmene doby jazdy na medzizastávkových úsekoch,
  • Na linkách 13, 23, 25, 52, 52L dochádza k miernym posunom odchodov z konečných pri zachovaní pôvodného intervalu medzi spojmi tak, aby súbežné/doplnkové linky (20+52 zo/do Šace, 20L+52L z/do Pereša a Lorinčíka, 13+52L+52 z/do Krásnej, 20+20L z/do Košickej Novej Vsi) vďaka koordinácii vytvorili pravidelné intervaly počas celého dňa,
  • Odpoludňajšie výjazdy linky 52 z garáže do Krásnej budú prepravovať po trase svojho výjazdu (na úseku Levočská – Krásna) cestujúcich. DPMK tak zvýši ponuka cestujúcim a znížia sa neefektívne jazdy naprázdno,
  • Posúva sa časová poloha všetkých spojov linky 22 (bez zmeny intervalu) tak, aby bolo z Bane Bankov umožnené nadväzné spojenie k linke R3 za účelom cestovania na pracovné zmeny do U. S. Steel Košice. 



Bez zmeny trasy sa upravujú CP liniek: 10, 19, 36, 51

Prvé ranné spoje

Doplnenie prvého ranné spoja linky 36 z Moskovskej o 4:41 hod. pre skoré spojenie so sídliskom Ťahanovce.

Zlepšenie intervalu linky 10 z Ťahanoviec v rannej špičke

Za účelom zvýšenia ponúkanej prepravnej kapacity na vyťaženej linke 10 v čase 6:57-7:27 autobusy z linky 51 posilnia linku 10 v trase Bruselská – Námestie osloboditeľov – Luník VIII, čím vznikne 5-minútový interval linky 10 v čase cca 7:00-7:30 z Ťahanoviec k školským zariadeniam v okolí Spoločenského pavilónu.

Letné úpravy na trase linky 19 ostávajú zatiaľ v platnosti

Počas leta kvôli rekonštrukcii pri Radnici v Starom meste došlo aj k výlukovej úprave trasy linky 19. Pôvodne dočasná úprava však zaznamenala pozitívne ohlasy a preto DPMK predbežne ponechá túto úpravu na linke 19 v platnosti. MČ Staré Mesto bude zatiaľ sumarizovať názory obyvateľov mestskej časti na túto zmenu a následne ich vyhodnotí, DPMK na základe toho pristúpi k definitívnemu rozhodnutiu. 
Zabezpečenie dopravnej obsluhy v oblasti Watsonovej

V súvislosti s požiadavkami na zabezpečenie dopravnej obsluhy v oblasti Watsonovej mimo špičky DPMK od septembra rozšíri počet spojov linky 55, ktoré zabezpečujú obsluhu v sedle pracovných dní (školské zariadenia v okolí) na trase Tesco Džungľa – Watsonova – Nová nemocnica. Linka 55 v tomto úseku bude premávať 4x za hodinu. V čase špičiek dostatočnú kapacitu zabezpečujú linky 18+50+55.
Nové školské spoje

V súvislosti s požiadavkami sa zriaďujú nové školské spoje pre deti základných škôl z oblastí Ťahanoviec a z Luníka IX.(Viac info o školských autobusoch zverejní DPMK v krátkom čase.)
Linkám 52 a 55 pribudnú zastávky MHD

Kvôli lepšej koordinácii sa dopĺňa zastávka Pereš, vodojem aj do linky 52. Vďaka tomu môžu byť vytvorené združené CP v smere z centra na súbežných linkách: 13+52L smer Krásna, 20+20L smer Košická Nová Ves, 20+52 smer Šaca, 20L+52L smer Pereš. Cestujúci tak pohodlnejšie zistia odchody v spoločnom smere na jednom cestovnom poriadku.
Kvôli zlepšeniu obslužnosti Watsonovej ulice sa do linky 55 natrvalo pridáva zastávka Obchodná akadémia.

Generálka rekonštruovaného úseku pri Radnici bude 31. augusta

V utorok, 31. augusta 2010 pripravuje vedenie DPMK záverečnú kontrolu a prevzatie rekonštruovaného úseku pri Radnici Staré mesto. Dvojmiliónová investícia (vyše 2 mil. eur) sa začala 5. júla, do druhej etapy sa práce presunuli 23. augusta.
"Som rád, že aj napriek hospodárskej kríze a zložitej finančnej situácii sa nám darí realizovať v meste každý rok modernizáciu koľajových tratí. Bezpečnosť dopravy je prvoradá a nemenej dôležité je, že rekonštruovaný úsek bude pohodlnejší aj pre obyvateľov danej lokality," uviedol v tejto súvislosti primátor mesta Košice František Knapík, ktorý sa pred rokom zúčastnil na odovzdávaní rekonštruovaného úseku pod Mostom VSS v smere na sídlisko Na jazerom, pričom minuloročná rekonštrukcia stála takmer 1,7 mil. eur.
"V utorok by sme chceli realizovať prvú skúšobnú jazdu na rekonštruovanom úseku, 1. septembra sa dokončia záverečné práce a od 2. septembra bude v úseku mestská aj automobilová doprava premávať štandardne," povedal v tejto súvislosti generálny riaditeľ DPMK M. Tkáč.

V Košiciach bude od 3. septembra premávať 19 nových autobusov

Okrem týchto opatrní čaká cestujúcu verejnosť v Košiciach aj ďalšia novinka. Do mestskej hromadnej dopravy pribudne od septembra 19 nových kĺbových autobusov značky Ciletis. Dopravnému podniku ich Mesto Košice oficiálne odovzdá v piatok 3. septembra. "Teší ma, že sme aj v tomto roku mohli Košičanom zabezpečiť nové, moderné a pohodlné autobusy a že vďaka tomu sa postupne z vozového parku odstránia tie najstaršie vozidlá," uviedol primátor mesta František Knapík.

V uplynulom roku pribudlo do MHD 10 kĺbových Citelisov na plynový pohon. "Okrem pohodlia je dôležitá aj ich ekologická stránka, autobusy na plynový pohon zaťažujú ovzdušie menej," dodal primátor mesta.

Mesto Košice získalo v októbri 2009 pre projekt s názvom "Zníženie emisií modernizáciou MHD" nenávratný finančný príspevok vo výške 9 109 754,25 €, v rámci Štrukturálnych fondov Európskej únie, Operačného programu Životné prostredie, Prioritná os č 3 – Ochrana ovzdušia a minimalizácia nepriaznivých vplyvov zmeny klímy, Operačný cieľ 3.1 – Ochrana ovzdušia. Celková výška oprávnených výdavkov na realizáciu projektu je 9 589 215,00 €. Získaný nenávratný finančný príspevok je vo výške 95 % celkových oprávnených výdavkov a jeho financovanie pozostáva z 85 % zo strany štrukturálnych fondov Európskej únie a z 10% zo štátneho rozpočtu SR. Zo strany Mesta Košice je projekt spolufinancovaný vo výške 5 % celkových oprávnených výdavkov t.j. 479 460,75 €. Realizácia projektu - zakúpenie 19 nízkopodlažných kĺbových autobusov na plynový pohon - prispeje k zníženiu emisií znečisťujúcich látok z verejnej dopravy.


Kontakty pre médiá:


Mgr. Monika Murová
PR a marketingová konzultantka
DPMK a. s. Košice
Bardejovská 6  
murovam@yahoo.com
+421 55 64 07 802 
+421 905 947 508


Katarína Jantošovičová
referát styku s verejnosťou a médiami
Kancelária primátora mesta Košice
Tr. SNP 48/A, 040 11 Košice
katarina.jantosovicova@kosice.sk

Mobil: +421 918 93 73 54
Telefón: +421 55 6419 401